top of page
Search

פתרון טענות - יותר פשוט ממה שחשבת

  • אורן יונש
  • Jan 7, 2015
  • 3 min read

אדם עומד על גג בנייני עזריאלי (הקומה הכי גבוהה) ומחליט לקפוץ למטה לכן הוא ימות. נכון/לא נכון.

מה התשובה הראשונה שקפצה לכם לראש?

Skyscraper Horizontal

.רשמו את התשובה בצד, או זכרו בע"פ לקראת ההמשך

שלב פתרון הטענה הוא השלב הרביעי בשיטת המ.ש.מ.ש. – השלב הרביעי והאחרון בפתרון כל שאלה במקצוע ריאלי (ראו פוסט הבא המתאר את השיטה). בשלב הזה אנו מתמקדים אך ורק בטענה (או שאלה) לאחר שכבר חקרנו את התרגיל ויש לנו את כל הכלים להתמודד עם השאלה.

בבואנו לפתור טענה נסווג את סוגי הטענות לשני סוגים:

טענה חזקה

זו הצהרת עובדה, במצב זה אנו ננסה להפריח אותה. הכוונה היא לא רק לנסות להוכיח שהטענה אינה נכונה אלא להראות שמצב אפשרי אחר יכול להתקיים כך שהוא סותר את הטענה.

דוגמה ראשונה: אם ניסע יותר מהר נגיע מוקדם יותר לאן שנרצה. הטענה כאן היא "נגיע מוקדם יותר לאן שנרצה" זו טענה חזקה כי הייתה פה הצהרה של עובדה. מה ננסה להוכיח? את אחת מהאפשרויות הבאות:

א. ייתכן שנגיע בדיוק באותו זמן (נעצר באותם רמזורים שהתזמון שלהם קבוע)

ב. ייתכן שנאחר (נעשה תאונה {קלה} וזה יעכב משמעותית את הגעתנו)

Poster

דוגמה שניה: אם המורה הפרטי ייקח יותר כסף עבור שיעור פרטי הוא ירוויח יותר כסף.

זו גם טענה חזקה: "הוא ירוויח יותר כסף" וגם זו הצהרה של עובדה. מה ננסה להוכיח?

א. ייתכן שהרווחים של המורה הפרטי לא ישתנו

ב. ייתכן שהרווחים של המורה הפרטי יקטנו

בואו נראה שהבנו כראוי את ההתמודדות עם טענה חזקה.

תחילה זיהינו את הטענה ואנו יודעים שמדובר בטענה חזקה כי טענו טענה עובדתית. לאחר מכן ניסינו להראות מקרה אחר (מספיק אחד) שיכול להפריח אותה (אך לא בהכרח).

שימו לב, לא ניסינו להראות שהטענה לא נכונה (כלומר, בהמשך לדוגמה השנייה, לא ניסינו לטעון כנגד "הרווח לא עלה") וכאן נעצרנו אלא ניסינו להראות איך בדיוק היא יכולה לא להתקיים (כלומר ניסינו להראות ש"הרווח יקטן או לא ישתנה").

ההבדל בגישה לטענה טמון בדיוק כאן – אל תנסחו את הגישה לטענה בשלילה, נסחו אותה בחיוב – לא מה לא נכון, אלא מה כן יכול לקרות שיפריח את הטענה. ככה תמנעו המון טעויות ותדעו בדיוק מה לעשות עם כל טענה חזקה בה תיתקלו.

טענה חלשה

נקבל ביטוי של אי ודאות ("ייתכן", "יכול", "עשוי" וכו'), במצב זה ננסה להראות לפחות מקרה אחד שהטענה יכולה להתקיים.

דוגמה ראשונה: אם ניסע יותר מ

הר ייתכן שנגיע מוקדם יותר לאן שנרצה. הטענה היא טענה חלשה כי היה שימוש במילה "ייתכן". מה ננסה להוכיח? את המקרה בו נסיעה מהירה אכן תגרום לנו להגיע מוקדם יותר (נניח בכביש ישר וקצר ללא מכוניות שיפריעו וללא רמזורים). חשוב לציין שלא ננסה להוכיח שבכל מקרה נסיעה מהירה תגרום לנו להגיע מהר יותר, אלא רק מקרה אחד אפשרי.

דוגמה שניה: אם המורה הפרטי ייקח יותר כסך עבור שיעור הוא עשוי להרוויח יותר כסף. יש כאן שימוש במילה "עשוי" המבטאת אי ודאות מסוימת לגבי רווחיות המורה. מה ננסה להוכיח? את המקרה בו רווחי המורה אכן יעלו, כלומר ננסה להוכיח שישנה אפשרות שרווחיו יגדלו.

מסקנות

למדנו כיצד לעבוד עם טענות, עכשיו כל מה שנשאר זה ליישם. ההמלצה שלי היא שב-10-20 הטענות הבאות שאתם פותרים, עבור כל טענה רשמו את שני הדברים הבאים:

1. איזה טענה זו (האם זו טענה חזקה או חלשה)?

2. מה נרצה להוכיח (זכרו, תמיד לחיוב – איזה מקרה מפריח או מוכיח בהתאם לסוג הטענה)?

לאחר שדרך הפעולה תיטמע בכם ותעשו אותה באופן אוטומטי תוכלי להפסיק לכתוב. התמידו, יישמו והפנימו וכך הציון בפועל שלכם יעלה עוד ועוד.

אל תשכחו שאנו ניגשים לטענה אך ורק בשלב האחרון של פתרון השאלה (שיטת המשמ"ש). אני ארחיב את הדיון על כך באחד מהפוסטים הבאים.

תוכלו למצוא דוגמאות רבות לתרגילים ופתרונות מבוססי טענות באחד מהקורסים שאני מעביר באתר MyGrade.is - הפלטפורמה להעברת קורסים אונליין של המורים הפרטיים בארץ. בהצלחה לכולכם,

אורן

אההה, כמעט שכחתי! מה דעתכם קרה לאדם שקפץ מבנייני עזריאלי?

 
 
 

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

אורן יונש - מורה פרטי למיקרו כלכלה, מורה פרטי למקרו כלכלה

bottom of page